فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال دوم شماره 4 (تابستان 1390)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال دوم شماره 4 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا جوادی یگانه، آسیه ارحامی صفحه 5
    مقاله حاضر بر کیفیت خوانش رمان های عاشقانه ی عامه پسند توسط زنان تمرکز دارد. رمان های عاشقانه ی عامه پسند، امروزه پرفروش-ترین بخش ادبیات داستانی در ایران هستند و نویسندگان، مخاطبان و موضوعات آنان اکثرا زنانه است. ادبیات رایج در جامعه شناسی ادبیات، به این ژانر ادبی توجهی نداشته و بر آن برچسب تخدیری و آگاهی کاذب زده است. اما گستردگی این نوع از رمان و تاثیرات عمده-ای که بر مخاطبان زن می گذارد، ایجاب می کند که به آن توجه شود. در این مقاله، که با توجه به تحقیق جنیس ردوی در انگلستان بر روی خوانندگان زن رمان های عاشقانه صورت گرفته است، نحوه ی آشنایی خوانندگان زن با این رمان ها و چگونگی امر خوانش در بین آن ها مورد بررسی قرار گرفته و تلاش شده است تا کیفیت خوانش بر اساس نحوه ی اشتغال و سن خوانندگان دسته بندی شود. جامعه ی نمونه پژوهش، خریداران رمان های عاشقانه در شهر کتاب بوده و روش جمع آوری داده ها مصاحبه است.
    کلیدواژگان: کیفیت خوانش، رمان عاشقانه، مخاطب شناسی، زنان، رمان عامه پسند
  • منیژه مقصودی صفحه 25
    این مقاله به بررسی و تجزیه و تحلیل الگوی ازدواج در بین ترکمن های ایران می پردازد. این پژوهش با تاکید بر روش های کیفی، اقامت در محل، مشاهده، مصاحبه های باز و نیز بر پایه ی اسناد و مدارک موجود از جامعه ی ترکمن انجام شده است. در این مقاله ابتدا به معرفی اجمالی جامعه ی ترکمن می پردازیم و سپس به برخی از ویژگی-های کلیدی این جامعه اشاره می کنیم، ویژگی هایی که فرهنگ ترکمنی بر پایه ی آن شکل گرفته و به صورت بافتی یک پارچه و متشکل از عناصر گوناگون است. از جمله ویژگی های کلیدی جامعه ی ترکمن مورد بحث در این پژوهش، موارد زیر قابل تاکید است: ازدواج درون همسری، پدرتباری، پدرسالاری، پدرمکانی و مجموعه ای از قوانین عرفی ازدواج و ازدواج های اجباری. مبحث ازدواج را با شرح قوانین عرفی ازدواج و تعیین مهریه آغاز نموده و سپس با دلایل و شواهد عینی به نقش های متفاوتی که مهریه در این جامعه بازی می کند پرداخته ایم، از جمله: ثابت بودن میزان مهریه برای تمامی اقشار و از سوی دیگر انعطاف پذیربودن در شرایط گوناگونی چون: ازدواج های درون روستایی و برون روستایی و نیز درون و برون شهری. مباحث فوق در مجموع به صورت مجموعه عناصری از بافت جامعه ی ترکمن می باشند که شناخت عمیق و همه جانبه ی آن می تواند به شناخت جامعه ی ترکمن منجر شود.
    کلیدواژگان: ترکمن، ازدواج، درون همسری، مهریه، پدرسالاری، پدرتباری، پدرمکانی، لویرات
  • سیدمحمدرضی مصطفوی نیا، محمودرضا توکلی محمدی، حمید دادفر صفحه 41
    با شروع دوره ی معاصر و بیداری مردم و به ویژه شاعران، مسائل اجتماعی در شعر وارد شد و بسیاری از شاعران کشورهای اسلامی، به وظیفه ی خود در بیداری افکار ملت های شان آگاه شده و به بررسی مسائل اجتماعی و از جمله نسائیات پرداختند، اما در این بین برخی آگاهانه یا ناخودآگاه در راستای نقشه ی شوم استعمارگران قرار گرفته و در راه آنان گام برداشتند- همان نکته مهمی که بارها مقام معظم رهبری آن را به قشر فرهنگی و دانشگاهی گوشزد نموده اند- ملک-الشعراء بهار و معروف الرصافی در زمره ی این دسته از شاعران محسوب می شوند. با این که این دو، از شاعران استعمارستیزی هستند که در جای جای دیوان خود ملت را به قیام در برابر استعمارگران و نقشه های شوم آن ها فرا می خوانند، اما با وجود مضامینی عالی در نسائیات شان به کشف حجاب نیز اشاره کرده اند که به نظر می رسد به عدم آگاهی این دو از مفاهیم اسلامی (فقهی) و عدم اطلاع از آسیب شناسی شخصیت و محبوبیت زن و از سویی اشتباه فاحش در شناخت علل و اسباب اصلی عقب ماندگی جامعه آن زمان برمی گردد.
    کلیدواژگان: نسائیات، ملک الشعراء بهار، معروف رصافی، حجاب
  • احمد محمدپور، مریم بهمن، مهدی علیزاده صفحه 61
    این مقاله در صدد است از رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی و با اتخاذ رویکردی امیک به درک عناصر فضای پاساژ ستاره ی‎ فارس شیراز و نظام معنایی شکل گرفته در آن از منظر دختران جوان پاساژگرد بپردازد. روش شناسی این مطالعه روش کیفی بوده و از روش مردم نگاری میدانی برای اجرای عملیات تحقیق استفاده شده است. جامعه ی آماری این مطالعه عبارتند از دختران پاساژگردی که به طور معمول در پاساژ ستاره ی فارس شهر شیراز حضور دارند. داده های مورد نیاز با دو روش مشاهده ی مشارکتی و مصاحبه ی عمیق گردآوری شده و از روش نمونه گیری هدفمند نظری برای انتخاب و مصاحبه با 21 دختر پاساژگرد استفاده شد. داده ها با روش تحلیل موضوعی یا تماتیک مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفته اند. یافته ها بیان گر آن هستند که مصرف یا خرید تنها یکی از کارکرد های حاشیه ای این پاساژ را تشکیل داده و تنها واسطه ای برای ورود به جهان اجتماعی پاساژ است. در خلال تحلیل موضوعی داده ها، 8 مقوله ی حاشیه ای شدن خرید، کنش های تکمیلی یا جانشین، بازنمایی نمادین، روابط بین جنسی، بریکولاژ هویت، پرسه زنی (مصرف فضا)، تولید سرمایه ی تعاملی و پاساژ به مثابه ی شبه کارناوال استخراج شدند. سپس، مقوله های مذکور در قالب یک الگوی موضوعی تحت عنوان پاساژ به عنوان «شبه جامعه» ترسیم شده و مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: تفسیرگرایی اجتماعی، دختران پاساژگرد، پاساژ ستاره ی فارس شیراز، تحلیل موضوعی
  • امید مجد، پروانه مجد صفحه 81
  • بهروز محمودی بختیاری، علی افخمی، فرزانه تاج آبادی صفحه 91
    یکی از مهم ترین موضوعات در مطالعه رابطه بین زبان و جنسیت، بحث گسترش و اشاعه ایدئولوژی های جنسی از طریق زبان گفتاری است. هدف این تحقیق نیز ارایه یک سری اطلاعات به منظور آگاه کردن افراد در مورد جنسیت گرایی زبانی بوده است. در تحقیق حاضر، جنسیت گرایی زبان فارسی مورد بررسی قرارگرفته است. در ابتدای امر تعاریفی از زبان جنسیت گرا ارایه گردیده و اهمیت مطالعه چنین زبانی توضیح داده شده است. سپس شیوه های متفاوت بروز جنسیت گرایی زبانی و حوزه های مربوط به آن بیان شده و با استناد به معیارها و ملاک های مطرح در مورد جنسیت گرایی زبانی و بررسی حوزه های مختلف از جمله واژگان، ضرب المثل ها و غیره، زبان فارسی از این منظر مورد بررسی قرارگرفته است. نتیجه حاصل از این تحقیق بیانگر این واقعیت است که زبان فارسی، زبانی است که تا حد زیادی از نظر کاربرد اجتماعی تمایلات جنس گرایانه دارد. به عبارتی این زبان نه تنها منعکس کننده واقعیات مربوط به جنسیت زدگی جامعه است، بلکه در مواردی به آن شکل دهی هم می کند.
    کلیدواژگان: جنسیت، جنسیت گرایی زبانی، زبان فارسی، جامعه شناسی زبان
  • محمد اسحاقی، زهرا حبیبی صفحه 109
    در این پژوهش به بررسی نقش زنان فلسطینی و جنبه های مختلف مشارکت آنان پرداخته می شود. هم چنین بررسی تاریخ سرزمین فلسطین و چگونگی پیدایش انتفاضه اول و دوم و در نهایت میزان مشارکت این زنان مورد مطالعه قرار می گیرد.
    روش پژوهش: این پژوهش در زمره تحقیقات توصیفی و اکتشافی است و از روش کمی (پیمایشی) برای دستیابی به نتایج استفاده می شود، ابزار اندازه گیری، پرسشنامه و مصاحبه است.
    جامعه ی آماری این پژوهش از سه اردوگاه یرموک، سبینه و سیده زینب در کشور سوریه با استفاده از جدول مورگان نمونه گیری شده است.
    نتیجه کلی: به نقش مؤثر این زنان در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و ایدئولوژیک و تعلیم و تربیتی پی می بریم و آن ها را عواملی تاثیرگذار در تداوم انتفاضه اقصی تا به امروز به شمار می آوریم.
    کلیدواژگان: نقش، زن جوان فلسطینی، انتفاضه الاقصی، هویت فرهنگی، مشارکت، صهیونیسم
|
  • Mohammad Reza Javadi Yeganeh, Asieh Arhami Page 5
    The present paper is focusing on the quality of reading of popular romance novels by women. The popular romance novels are today the best seller's part of narrative literature in Iran and their authors, readers and motifs are mainly female. The prevailing literature in the sociology of literature has not paid attention to this literary genre and this type has been hallmarked as a narcotizing genre and a rather false knowledge. However, the broadness of this type of novel and their main impacts on female readers make it necessary to study them closely. The studies of this paper which have been conducted based on a research made by Janice Radway in the UK on female readers of romance novels investigates the method of familiarity of women with these types of novels and their quality of reading. Also efforts have been made to study the quality of reading by the type of reader's employment and age. The purchasers of romance novels in Book City were brought in to conduct the research, applying “interview” as the method of data collection.
  • Manijeh Maghsudi Page 25
    This paper is based on the research and analysis of marriage among Turkmens of Iran. The research method of this paper is based on the quantitative research method, observation and participant observation, deep and open interview and also based on the documentation on Turkmen people of Iran. In this paper we are going to introduce Turkmen ethnic group of Iran briefly and then to mention some key characteristics of this ethnic group on which its culture is based upon and has shaped this group like a homogeneous texture including different elements. Among the important features of Turkmen society, studied in this paper, the following items are significant: Endogamy, Patrilineality, Patriarchy, Patrilocality and many other customary law and also mandatory marriage. We will start the discussion with talking about customary law and the price of marriage (dower) and after that the reasons which show the role of the price of marriage for all different classes will be discussed. Some of the characteristics of the price of marriage are: the value of dower is the same for all types of families in villages or towns, and at the same time it is flexible in different conditions depending on the type of marriage: either it is inside or outside marriage. These elements are the basics which construct Turkmen ethnic society and are necessary for this study.
  • Mohammad Razi Mostafavinia, Mahmood Reza Tavakkoli Mohammadi, Hamid Dadfar Page 41
    With the advent of the modern era and people’s awakening, especially among poets, the social affairs entered poems, and many poets throughout the Islamic world became aware of their duty in awakening the public opinion in their own countries; they began to deal with social affairs, including nesa`iyat (women’s poems). Some of them, however, moved along the inauspicious plot of the imperialists; this is the same point that The Supreme Leader has often reminded the cultural and academic strata. The poet laureate Bahar and Ma`roof Rasafi are among this group of poets. Although they are anti-imperialist poets who frequently invite people to rise up against the imperialists and their inauspicious plots, they refer to removal of hijab in their poems as well. It seems that this is due to, on the one hand, their unawareness of the Islamic concepts and the pathology of women’s personality and popularity, and, on the other hand, their obvious mistake in recognizing the essential causes of the society’s underdevelopment.
  • Ahmad Mohammadpur, Maryam Bahmani, Mehdi Alizadeh Page 61
    This Paper aims at exploring the ways girl window-shoppers experience and understand the Setare Fars Mall of Shiraz based on interpretative approach and emic perspective. The research was conducted using qualitative methodology and ethnographic fieldwork as a practical guideline. The samples of study included the girls who regularly visit the shopping center of Setareh Fars. Data was collected through participant observation and purposive in-depth interview with 21 girls. Then, the data analyzed by thematic analysis strategy. The findings demonstrated that the consumption consists only of a marginal function and provides a medium to enter into the world of shopping center. During data analysis, eight categories extracted including marginalizing shopping, supplementary or alternative actions, symbolic representation, intersexual relationship, bricloage of identity, consumption of space, producing interactional capital, and shopping center as quasi-carnival. These categories displayed and discussed in a core category titled “Shopping Center as Quasi-Society”.
  • Behrouz Mahmoodi Bakhtiary, Ali Afkhami, Farzaneh Tajabadi Page 91
    One of the most important issues in relation with language & gender is the propagation of sexist ideologies through spoken & written discourse. Central to critical linguistic analysis is the notion of ideology. They believe that to the extent that the concepts in a discourse are related as a system, they are part of a theory or ideology, that is, a system of concepts and images which are a way of seeing and grasping things, and of interpreting what is seen or heard or read. All perception involves theory or ideology, and there are no “raw” uninterpreted, theory-free facts. It is the prime focus of critical linguistics to unmask those ideologies which seem to be hidden within language-use which poses itself as natural. The purpose of the present research was to provide some information about what constitutes a sexist language. In fact the effect of providing this information can help us to eliminate or reduce sexism in our language and our society. In the present research sexism in Persian language is discussed. At first sexist language is defined and the importance of its study is explained. Then a variety of instructional methods is applied to address the use of sexist language. After that by virtue of some criteria for language sexism and by examining different kinds of data from different parts of language (lexicon, grammar, proverb and so on), Persian language is examined.In sum, the results of the present study illustrated that:1- Persian language is an example of one sexist language. 2- This sexist language not only reflects the discrimination in society but also it is a powerful tool that creates it.
  • Mohammad Eshaghi, Zahra Habibi Page 109
    This survey focuses on the Palestinian women and their role in the history of Palestine and birth of the first and second Intifada and their ultimate contribution to Intifada. The research methodology is descriptive and exploratory and the results are drawn based on quantitative analysis.The statistical society included young Palestinian woman in three groups in Syria.General
    Result
    in this research, the role of young Palestinian women has been studied in different dimensions such as cultural, social, ideological and educational and also the factors that have influenced the Intifada until now.Important key Words: young Palestinian, Second Intifada, Communion, Cultural Identity.